Productiehal van de toekomst

Zumtobel zet digitalisering en circulaire economie kracht bij met intelligente verlichtingsrenovatie

#1 Renovatie: Van fluorescentielamp naar LED. Van analoog naar digitaal.

In de ondergrondse productiehal met beperkt daglicht zorgt de gemoderniseerde verlichting voor optimale productie- en werkomstandigheden.

De geïnstalleerde T16 TECTON armaturen hadden het einde van hun levensduur bereikt en werden vervangen door nieuwe TECTON rails met bijna 230 TECTON C armaturen van de huidige generatie. Ongeveer 75 bijkomende sensoren detecteren aanwezigheid, kamertemperatuur en vochtigheid.

#2 Herstellen: Voorzichtige ontmanteling. Duurzaam waardebehoud.

Terwijl de bestaande armaturen en oude voorschakelapparaten uit productiehal 8 in de afzonderlijke materialen werden gescheiden en op de juiste manier werden gesorteerd, werden de TECTON rails in de ruimte gedemonteerd en opnieuw gebruikt. Ze maken deel uit van een omvattend ReUse-project in samenwerking tussen Zumtobel en carla Vorarlberg, een sociale onderneming van Caritas.

#3 Hergebruik: Voor reeds gebruikte rails en lichtarmaturen.

Ter plaatse in Altach werden de wit gecoate draagrails met de hand gereinigd en geïnventariseerd. Deze aanpak maakte ook een goede beoordeling van de optische kwaliteit mogelijk: "Bij een industriële toepassing zoals in onze productiehal 8 blijven natuurlijk gebruikssporen op de rails achter", zegt Ines Göbel, duurzaamheidsmanager van de Zumtobel Group. Dankzij de grotere zichtafstand en de hoogwaardige verlichting vallen kleine krassen en verkleuringen nauwelijks op.

Nieuwe standaard voor draadloos beheer van verlichting en gebouwen

De omschakeling van fluorescentie naar LED en van analoog naar digitaal duurde minder dan twee weken. Dit was enerzijds te verklaren dankzij de mogelijkheid om parallel met de lopende activiteiten te kunnen omschakelen. Anderzijds door de doordachte opbouw van het lichtlijnsysteem TECTON, waarvan het modulaire design al toonaangevend was voor de hele branche toen het meer dan 20 jaar geleden op de markt kwam. TECTON is snel en eenvoudig te installeren en te demonteren. Met zijn 11 polen kan de TECTON rail bovendien flexibel aan de verschillende toepassingsdomeinen worden aangepast.

Zumtobel installeerde nieuwe TECTON rails met bijna 230 TECTON C armaturen van de nieuwste generatie. Bovendien zijn er in productiehal 8 ongeveer 75 sensoren die aanwezigheid, kamertemperatuur en luchtvochtigheid registreren. Tot vier armaturen worden elk door één lichtsturingssensor aangestuurd.

Verwarming, ventilatie en airconditioning kunnen ook worden aangestuurd

Het radiogestuurde gebouwbeheersysteem van Keyture is gebaseerd op een mesh-netwerk met Zigbee 3.0 Open Standard en communiceert via de cloud. Dankzij de open communicatiestandaard kunnen sensoren van een groot aantal fabrikanten worden geïntegreerd in het Keyture netwerk. Vergeleken met basicDim wireless, een draadloze oplossing die alleen het licht regelt, kan Keyture worden verbonden met andere gebouwsystemen zoals HVAC (verwarming, ventilatie, airconditioning). Dit opent extra mogelijkheden voor het verbeteren van het comfort in gebouwen en van de energiebalans. Keyture heeft een breed scala aan API's (Application Programming Interfaces) om de best mogelijke integratie in bestaande bedrijfsprocessen te garanderen en de efficiëntie te maximaliseren.

" Dankzij de data van ons volledig gedigitaliseerde verlichtingsbeheersysteem kunnen we het energieverbruik in Hal 8 op intelligente wijze reduceren door de verlichting automatisch te regelen op basis van de ruimtebezetting. Bovendien hebben we dankzij de overstap naar LED-verlichting meer dan 75 procent energie kunnen besparen."

Bittner, hoofd voor industrie toepassingen bij Zumtobel

Nieuwe paden betreden, nieuwe inzichten verwerven

Een project dat diverse pistes voor duurzame en toekomstgerichte lichtoplossingen verkent: ultramoderne LED-armaturen en een nieuw digitaal lichtmanagementsysteem van Keyture maken de Zumtobel productiehal 8 nog energie-efficiënter en dragen bij tot een snelle amortisatie.

Met elk project dat een behoedzame ontmantelings- en hergebruikprocedure test, wordt de standaardisering en professionalisering van circulaire processen in de verlichtingsindustrie versterkt.

Zumtobel gaat doelgericht partnerschappen aan met ondernemingen die dezelfde waarden delen en zelf duurzaam ondernemen.

De interne Circular Design Rules van de onderneming worden consequent toegepast om armaturen en lichtoplossingen van meet af aan voor de circulaire economie te ontwerpen. Het lichtsysteem TECTON is in dit opzicht een echte pionier binnen het productportfolio: meer dan 20 jaar oud, maar nog steeds open voor nieuwe toepassingen en aanvullingen.