STREVEN NAAR CO2-NEUTRALITEIT

Energie-efficiënte verlichtingsrenovatie voor het Europees Octrooibureau

20.000 armaturen voor een goed verlichte werkomgeving

In de kantoren, gangen en ondergrondse parkeergarage: Voor de administratieve campus van het Europees Octrooibureau in München stelt Zumtobel momenteel 20.000 armaturen ter beschikking. In het gebouwencomplex uit de jaren 1980 beoordelen specialisten in het octrooirecht Europese octrooiaanvragen en bevorderen ze met de toekenning van gekwalificeerde octrooien de concurrentie en de economische groei in Europa. Een goed verlichte werkomgeving is bijzonder belangrijk voor deze uitdagende taken.

Ideaal uitgerust voor de stopzetting van fluorescentielampen in 2023

Vooral met het oog op het verbod op fluorescentielampen in 2023 was de druk op het Europees Octrooibureau toegenomen om de oude verlichtingstechnologie door efficiënte lichtoplossingen op basis van LED's te vervangen. Om van bij het begin energie te besparen en tegelijk de kosten in het oog te houden, voerde Zumtobel lichtadviseur Kay-Uwe Dingeldein vooraf samen met lichtontwerper Stefan Maier gedetailleerde kosteneffectiviteitsanalyses uit.

'Een hoog verlichtingscomfort en een optimale lichtopbrengst ondersteunen de concentratie en productiviteit van werknemers op de werkplek - en dragen bij aan een aangename sfeer in kantoren.'

Fred Pritschow, projectmanager bij Zumtobel

De afschrijvingsperiode voorspellen met ecoCALC

Met behulp van de ecoCALC software van Zumtobel konden de kosten van de verlichtingsoplossing over de hele levensduur worden geanalyseerd, evenals de CO₂-uitstoot, het stroomverbruik en de onderhoudskosten. Het resultaat: "Uitgaande van een bedrijfstijd van 1.500 uur per jaar en armatuur, zijn de renovatiekosten voor de kantoorverlichting al na 7,5 jaar afgeschreven", legt Fred Pritschow uit. "Dat is een zeer positief resultaat."

Energievraag voor kantoorverlichting met 78 procent verlaagd

De uitgebreide verlichtingsrenovatie van het Europees Octrooibureau heeft effect: "Op basis van een effectieve bedrijfstijd van 1.500 uur per jaar voor elke armatuur, zullen we in staat zijn om minstens 78 procent van de primaire energievraag voor verlichting in de kantoren te besparen zodra de upgrade voltooid is," vat verlichtingsadviseur Kay-Uwe Dingeldein samen. Dit maakt de weg vrij voor de ambitieuze klimaatdoelstelling van het Europees Octrooibureau: tegen 2030 wil de organisatie CO2-neutraal zijn.

Nog een unique selling point waarmee de verlichtingsexperts uit Dornbirn indruk konden maken: opnieuw zijn ze erin geslaagd om standaard verlichtingsoplossingen op maat aan te passen aan een bepaalde ruimtelijke indeling.