Een lichtplafond voor maximale sfeer

IZD toren, Wenen

Duurzame ruimtes ingericht vanuit menselijk perspectief

Met een LEED-certificering in zowel goud als platina en een ÖGNI/DGNB-certificering in goud behoort de IZD Tower tot de meest duurzame kantoorgebouwen in de Oostenrijkse hoofdstad. De nieuwe foyer die is afgestemd op de behoeften van de gebruikers past in deze benadering. Een gebouw is pas echt duurzaam als de gebruiker er nog decennialang plezier aan beleeft. De mensgerichte verlichting van Zumtobel ondersteunt dit doel nog meer.

Van anonimiteit naar netwerk

Aankomen en ideeën uitwisselen. Ontspannen en je goed voelen. De nieuwe foyer van de IZD Tower en het aangrenzende atrium bieden een bijzonder aantrekkelijke sfeer voor bezoekers - met een organisch gevormde zithoek, een aantal bolvormige armaturen in een golfachtige installatie, verticale houten latten en het CIELUMA lichtplafond. Sinds de volledige renovatie in 2022 heeft het gebruik van de ruimte aan kwaliteit gewonnen: er is nu een open, uitnodigende ruimte waar bezoekers voorheen in grote anonimiteit werden begroet door een leeg vloeroppervlak en een geldautomaat. Hier kunnen mensen in een prettige sfeer op hun afspraken wachten, elkaar ontmoeten en ideeën uitwisselen.

"Met het geluidsabsorberende effect, het dynamische, activerende licht en het individuele ontwerp van de bedrukking benadrukt CIELUMA de belangrijkste kenmerken van de nieuwe ruimtelijke sfeer", aldus de jury.

Bernhard Schopper, projectmanager bij Zumtobel

Licht zoals in de buitenlucht

Het perforatiepatroon is geconcentreerd in het midden van het lichtplafond en neemt af aan de randen. Het donkere deel van CIELUMA is vervaardigd met een lagere lichtdoorlaatbaarheid. Het samenspel van verschillende helderheidsniveaus geeft het licht een levendige, natuurlijke uitstraling - bijna als in de buitenlucht.

'Maar het bijzondere is dat elke bedrukte CIELUMA uniek is', zegt Christian Gmeiner, projectmanager bij Typico. 'Hierdoor kunnen we ongewone en individuele oplossingen voor onze klanten creëren.'

Optimaal zicht, gehoor en ventilatie

CIELUMA's doorlopende schaduwvoeg die lucht aanzuigt vanuit de foyer draagt verder bij aan de uitnodigende sfeer die wordt gecreëerd. Drie voordelen in één multifunctioneel lichtplafond.

Ook de probleemloze integratie in het plafond toont aan hoe doordacht het concept is: dankzij de voorgemonteerde stootrand op de CIELUMA kan de constructie van gipskarton na montage naadloos aansluiten op het lichtplafond.