Flexibiliteit via duurzame technologieën

KKL, Cultuur- en Congrescentrum, Luzern

Pure verlichtingseffecten met efficiënte verlichtingstechnologie

De belangrijkste motivatie voor de renovatie van de verlichting is de duurzaamheid op lange termijn, die het Cultuur- en Congrescentrum nastreeft in de catering en op alle gebieden van de gebouwdiensten. De coronavirus pandemie bood de perfecte gelegenheid om een begin te maken: de leegstaande gebouwen konden nu worden gebruikt om de verlichting om te bouwen van halogeen- en fluorescentielampen naar LED's. Het was vooral belangrijk om de geregisseerde lichtscène perfect na te bootsen.

Jürg Schär, Hoofd Gebouw en Veiligheid bij KKL Luzern Management AG, bepaalde een gemeenschappelijk doel voor de verlichtingsrenovatie van alle hallen van het gebouw: "Genieten van de voordelen van geavanceerde LED technologie zonder invloed te hebben op het architectonische uiterlijk. Dit betekende dat het karakter van de armaturen onveranderd bleef en dat in de grote concertzaal de oorspronkelijke lichtstemmingen voor orkestconcerten perfect werden nagebootst.

Duurzaamheid betekent ook een toename van flexibele gebruiksmogelijkheden

De KKL is nu perfect uitgerust voor een grote verscheidenheid aan evenementen dankzij de armaturen die de lichtkleur veranderen: van conferenties, waar de tunableWhite functies voornamelijk worden gebruikt, tot kleurrijk geënsceneerde rock- of popconcerten. Statische lichtstemmingen zijn niet de enige optie. Dynamische lichtsequenties worden ook gebruikt, bijvoorbeeld om het begin van een voorstelling aan te kondigen. Hierbij wordt niet alleen aan het publiek gedacht: een uitstekende lichtkwaliteit ondersteunt ook de uitvoerende kunstenaars bij hun werk en houdt daarbij rekening met de individuele eisen van de dirigenten en hun teams. Door het gebruik van verlichtingsregelaars is het niet alleen mogelijk om de verlichtingssterkte en lichtkleur precies aan te passen - elke lichtscène kan ook worden opgeslagen en vervolgens met één druk op de knop worden opgeroepen.