Technologische tijdsprong: van fluorescentielampen naar LED's
Swiss Post
Gebalanceerd tunableWhite redt de dag: de optimale lichtkleuren voor visuele taken
Aan het begin van de samenwerking was de bestaande verlichtingsoplossing gebaseerd op fluorescentielampen die geen lichtstuurfuncties hadden en aan het einde van hun levenscyclus waren. Bijgevolg was het verlichtingsniveau in het postcentrum van Swiss Post laag. Naast het verbeteren van de lichtkwaliteit wilden de projectpartners een moderne, sensorgestuurde verlichtingsoplossing realiseren: het doel was om het bestaande statische licht automatisch aan en uit te laten gaan in overeenstemming met de aanwezigheid van medewerkers in individuele gebieden.
Een bijkomende factor was de speciale verlichtingssituatie bij postsorteerbalies, die 24 uur per dag bemand zijn: vooral tijdens de nachtdienst was het belangrijk om blauw licht te verminderen zodat de lichaamsklok van de werknemers - bekend als het circadiane ritme - niet verstoord zou worden. Het was ook van vitaal belang om schitteringen en reflecties op de zendingen die met de hand gesorteerd moesten worden, te elimineren.
Luzern University of Applied Sciences and Arts als onderzoekspartner
Om het kwalitatieve effect van de upgrade vast te leggen, werd het project gevolgd in een wetenschappelijke studie: het Instituut voor Bouwtechnologie en Energie van de Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen en Kunsten in Luzern, onder leiding van Prof. Björn Schrader, ondervroeg het handmatige sorteerpersoneel voor en na de renovatiewerkzaamheden. Het centrale doel was om individuele ervaringen met verlichting op de werkplek te onderzoeken. Op basis van de resultaten ontwikkelde het instituut concrete aanbevelingen voor de optimale instelling van de uitgebalanceerde TunableWhite oplossing van Zumtobel.
Eenvoudige upgrade dankzij het TECTON systeem
Een voordeel was dat in het postcentrum Härkingen al een groot aantal rails van het multifunctionele lichtlijnsysteem TECTON van Zumtobel geïnstalleerd was. Zo kon Zumtobel de bestaande T16-fluorescentiebuizen gewoon door moderne LED-toestellen vervangen. Het TECTON systeem bestaat uit een multifunctionele draagrail waarin naast de stroomvoorziening ook de lichtsturingen en de noodverlichting zijn ondergebracht. Dankzij het 11-polige stroomgeleidingsprofiel is het systeem klaar voor toekomstige aansluitingen.
Sensorgestuurde verlichting verlaagt energieverbruik met 40%
De belangrijkste factor hierbij is de flexibiliteit van het verlichtingsconcept: afzonderlijke gebieden hebben 200 lx verlichting, terwijl andere gebieden een verlichtingssterkte tot 1.500 lx hebben. De geïntegreerde sensoren van Kellerkom kunnen ook detecteren of er mensen in de ruimte aanwezig zijn of niet. Hierdoor kunnen de armaturen automatisch uitschakelen zodra iedereen een bepaald gebied heeft verlaten.
"Dit verlaagt het energieverbruik met 40% en 'ermindert de bedrijfskosten van Swiss Post aanzienlijk. Tegelijkertijd hebben we het verlichtingsniveau verhoogd - in sommige gebieden zelfs verdubbeld.'