Een campus vol innovaties - gebouwd voor toekomstige generaties

uptownBasel

Diverse aspecten van groen bouwen

Een plek waar ruimte flexibel wordt gebruikt met het oog op de toekomst. Gebouwen die gemakkelijk kunnen worden gedemonteerd om de circulaire economie te ondersteunen, een fotovoltaïsch systeem van 20.000 vierkante meter plus verwarming die niet afhankelijk is van gas, oud, regionaal hout en last but not least: een Zumtobel lichtlijnsysteem dat flexibel, toekomstbestendig ruimtegebruik mogelijk maakt. Om nog maar te zwijgen van de ultramoderne lichtregeling voor energiezuinige verlichting op aanvraag. Dit zijn slechts enkele van de vele verschillende aspecten die het 70.000 vierkante meter grote uptown Basel tot een Zwitsers vlaggenschipproject voor groen bouwen maken. Tot nu toe is de SNBS-certificering alleen toegekend aan woon- en kantoorgebouwen.

Een futuristische site voor kinderen en de kinderen van hun kinderen

Zumtobel leverde niet alleen de volledige lichtoplossing voor de futuristische site, maar stond ook in voor het lichtontwerp. Het lichtlijnsysteem TECTON past met zijn ongelooflijke flexibiliteit, zijn voorbereidheid op toekomstige behoeften en zijn compatibiliteit met alle soorten armaturen en sensoren perfect in de dynamische en toekomstgerichte werkplek. Terwijl werkplaatsen en productiehallen met functionele en robuuste TECTON lichtlijnen worden uitgerust, vermijdt TECTON MIREL kantoorverlichting storende verblinding op beeldschermen.

'De bouwers van uptownBasel zijn een Bazelse familie die niet voor zichzelf bouwt, maar voor hun kinderen en kindskinderen. Duurzaamheid was daarom vanaf het eerste moment een focus.'

Hans-Jörg Fankhauser - ontwerper, architect en siteontwikkelaar

Sturing van verlichting: human centric en energie-efficiënt

De intelligente lichtregeling is een andere belangrijke functie: deze past automatisch de verlichtingssterkte aan en geeft het personeel op elk moment van de dag de perfecte hoeveelheid licht, zodat ze geconcentreerd kunnen werken, creatieve uitwisselingen kunnen doen en pauzes kunnen inlassen om uit te rusten. De instellingen werken zo goed dat gebruikers het verschil tussen kunstlicht en daglicht niet zien. De feedback is zeer positief", concludeert Philipp van elektrotechnisch installatiebedrijf Etavis Kriegel + Schaffner AG.