Een duurzaam kantoor en administratief gebouw

Volksbank Freiburg

Iconische vorm, uitmuntende functionaliteit

In de loop van drie jaar werd in Freiburg een nieuw bouwwerk ontwikkeld met een totale oppervlakte van 43.000 vierkante meter, waardoor een opvallend middelpunt in het stadslandschap ontstond. Het was het werk van de gerenommeerde architect Hadi Teherani. Het gebouw kreeg een opvallende lamellengevel en opvallende Zumtobel ELOQUIA en AMBITUS armaturen. Het baanbrekende nieuwe bankgebouw staat op het kruispunt van natuur en cultuur, tussen de regio van het Nationalpark Schwarzwald en de traditierijke Universiteit van Freiburg (Albert-Ludwigs-Universität). Het combineert een iconische vorm met optimale functionaliteit en onmiskenbare duurzaamheid.

Met de hand gedemonteerd en opgenomen in de circulaire economie

Niet minder dan 37 duurzaamheidscriteria werden opgenomen in het certificeringsproces van DGNB voor de gouden award. Factoren die in overweging werden genomen waren onder andere ecologie, economie, sociaal-culturele en functionele kwaliteit, maar ook technologie, proceskwaliteit en locatie. Een van de belangrijkste elementen was het hergebruik van de gevelpanelen van het oude bankgebouw uit 1974: ze werden met de hand gedemonteerd en het afbraakafval werd zorgvuldig gescheiden. Het werd vermalen en wordt nu gebruikt als basismateriaal in de wegenbouw.

Human-centric verlichting voor aantrekkelijke ruimtes

De op de behoeften van de gebruikers afgestemde verlichting van Zumtobel speelt ook een rol in de duurzaamheidsstandaard van het moderne kantoorgebouw: lichtoplossingen dragen er immers wezenlijk toe bij dat mensen zich in een gebouw prettig voelen en dat ze de ruimte ook op lange termijn met plezier gebruiken. Het natuurlijke lichteffect dat van deze armatuur uitgaat, leidt tot een positief ruimtelijk gevoel", aldus de jury van de Red Dot Design Awards 2021 in haar verklaring over de bekroonde Zumtobel pendelarmatuur AMBITUS. De door Yorgo Lykouria ontworpen smalle lichtring combineert diffuus indirect licht met precies, werkplekvriendelijk direct licht en variabele lichtkleuren met afstembaarWhite. Ook de staanlamp ELOQUIA - die in een driehoekssamenwerking tussen Zumtobel, a-g Licht en Hadi Teherani Design werd ontwikkeld - vergemakkelijkt op harmonieuze wijze het werk van de gebruikers van het gebouw.