VERBOD OP LAMPEN TEGEN 2023

Retrofit-oplossingen

Verspil geen tijd!

'Uitfasering' is het sleutelwoord. Bestaande voorraden mogen namelijk wel opgebruikt worden. Het verbod biedt exploitanten van verouderde systemen de mogelijkheid om de lichtkwaliteit voor de woon- en werkruimtes van mensen te verbeteren. Retrofitting verhoogt bovendien de duurzaamheid.

EU-verordening 2019/2020/EU bepaalt dat veel conventionele lichtbronnen niet meer mogen worden verkocht vanwege hun hoge energieverbruik. Vanaf volgend jaar mogen dunne T5-lampen (met een diameter van ongeveer 16 mm) – die in veel verschillende lichtsystemen worden gebruikt – ook niet meer worden verkocht. Het is pas een jaar of 15 geleden dat ze in de markt voor algemene verlichting geleidelijk werden vervangen door efficiëntere LED-oplossingen.

Tijdoverzicht van de uitfasering
Brochure over lampenverbod

70%
CO2
LaaS

Het lampenverbod biedt een kans om de kwaliteit van de verlichting te verbeteren

De lichtnormen zijn in veel werkomgevingen veranderd sinds de oude systemen werden geïnstalleerd. Een nieuwe oplossing houdt rekening met de veiligheid en gezondheid van werknemers.

Het uitfaseren van verouderde lampen biedt u nu de kans om uw verlichtingsoplossing aan te passen aan nieuwe werk- en gebruiksomstandigheden.

Meer over duurzaamheid voor de mens

Duurzaamheid door nieuwe technologie

In vergelijking met conventionele lichtbronnen biedt LED technologie veel voordelen. Niet alleen is het stroomverbruik lager, maar in combinatie met een regelsysteem kan tot 70% op de energiekosten worden bespaard.

Met een vermindering van CO2-uitstoot door het lagere stroomverbruik ondersteunen we uw doelstellingen voor een klimaatneutraal bedrijf en het verkrijgen van toegang tot financieringsprogramma's.

Een verandering is altijd de moeite waard

Niet alleen de lagere energiekosten hebben een positief effect op uw kostenoptimalisatie. Met onze duurzame, efficiënte en innovatieve armaturen verlaagt u ook de onderhoudskosten.

Ons uitgebreide dienstenaanbod biedt u alles uit één hand. Van financiering tot ingebruikname en beheer. Dit geeft u volledige kostenzekerheid met een uitstekende servicekwaliteit.

Verbod op lampen als kans voor betere lichtkwaliteit

De normatieve verlichtingseisen zijn in veel werkomgevingen veranderd sinds de oude systemen werden geïnstalleerd. Een nieuwe oplossing houdt rekening met de veiligheid en gezondheid van werknemers.

Het uitfaseren van verouderde lampen biedt u nu de kans om uw verlichtingsoplossing aan te passen aan nieuwe werk- en gebruiksomstandigheden.

Onze oplossing voor lichtsturing in retrofit-systemen: basicDIM Wireless

Als er geen DALI-bekabeling beschikbaar is of als de integratie van bedieningselementen met kabelaansluitingen een uitdaging vormt bij het achteraf inbouwen, dan is basicDIM Wireless de oplossing. Het bestaat uit een draadloze module, een app, elegante wandschakelaars als extra manuele bedieningselementen en sensoren.

Op deze manier vermijdt u aanpassingen aan het gebouw - de installatie-inspanning is laag en u kunt optimaal profiteren van de voordelen van LED-verlichting met lichtregeling.

We staan klaar om u te helpen!

1. Energiezuinige ledverlichting

De combinatie van moderne, dimbare LED-armaturen en intelligente lichtregeling verlaagt het energieverbruik van de verlichting met wel 80 procent. Een lager aangesloten vermogen verlaagt de CO₂-uitstoot. Dankzij de betere prestaties van LED's kan dezelfde of zelfs een betere lichtopbrengst worden bereikt met een kleiner aantal lichtpunten. Dit bespaart op extra materialen, energie en CO₂-uitstoot. De bespaarde elektriciteitskosten zorgen ervoor dat de LaaS-tarieven zichzelf (bijna) terugverdienen.

2. Circulaire lichttechnologie

Expertise op het gebied van materialen en planning zorgt ervoor dat de bestaande lichtinfrastructuur op de meest optimale manier gebruikt kan blijven worden. Dit beperkt de kosten en inspanningen voor renovatie en materiaal tot een minimum. Trouw aan het principe van de circulaire economie worden afgedankte armaturen op de juiste manier ontmanteld en gerecycleerd volgens de WEEE-richtlijnen. Waar mogelijk krijgen materialen een tweede leven door herfabricage of hoogwaardige recycling.

3. Financiering

Tijdens de eerste verlichtingsaudit berekenen we precies de hoeveelheid energie en CO₂-uitstoot die bespaard kan worden door de verlichting te moderniseren als onderdeel van LaaS. Deze berekening houdt rekening met de elektriciteitsmix in het elektriciteitstarief van de klant.

U ontvangt alle energiecijfers in een formulier dat is opgesteld in overeenstemming met de regelgeving en kunt deze cijfers gebruiken voor financieringsaanvragen of voor ESG-rapportage. Op verzoek kunnen we gegevens verstrekken van gecertificeerde energieconsultants en kunnen we ook adviseren over certificering van groene gebouwen.

Tijdschema voor de geleidelijke afschaffing

Ons gedetailleerd overzicht van de uitfasering van lampen volgens de ecodesignrichtlijn en het grondstoffenverbod vind je hier: